19 Eylül 2022 Pazartesi

AMEL DEFTERİ






AMEL DEFTERİ:
 İnsanın Dünya hayatında yaptığı iyi ve kötü bütün işlerin sözlerin kayıt edildiği defter. Bu defter sesli bir film misali insanın her türlü hal ve hareketlerini, konuşmalarını, mimiklerini zapt eden bir defterdir. Bu kayıt ve zabıtlarla insan ahirette hesaba çekilecek bu defter insanın leh veya aleyhinde bir şahit olacaktır. Kuranda bu deftere kitap denir. Dünya hayatında devamlı olarak insanla beraber bulunan ve onun yaptıklarını yazan meleklere hafaza melekleri, Kiramen katibin veya Rakib atid denilmiştir. Her insana kendi amel defteri ahiret gününde verilecek ve insan kendi yaptıklarını orada bizzat görüp okuyacaktır. Defteri sağ tarafından verilen kimseler, cennetlik bahtiyarlar. Sol tarafından verilecek veya arka tarafından verilecek kimseler ise cehennemlik bedbahtlar olacaklardır. Hesabı sağından verilenlerin hesabı ya çok hafif olacak ya da onlar hiç hesaba çekilmeyeceklerdir. Hesabı solundan veya arkasından verilenler ise çetin bir hesapla karşılaşacaklardır. Nitekim ayette
AYET: (vakıa .41-46) ”Defteri sol tarafından verilen günahkarlara gelince onlar ne acıklı durumdadırlar. Onlar ateşin alevi ve kaynar su içindedirler. Birde üzerlerinde Cehennemin kapkara dumanı olan bir gölge vardır. O gölge ne serindir ne mülayim çünkü onlar dünya hayatında zevklerine düşkün kimselerdi.”
Sayın okurlarım İslam’da azap ilahi adaletin gerçekleştirilmesi içindir. Dünya hayatında uygulanan ceza ve azaplar. Hukuki müeyyidelerdir. Buda toplum içinde işlenebilecek kötülük ve suçların önlenmesi ve diğer insanlara bir ibret teşkil etmesi içindir. Ahiret azabı müminler için geçicidir. Bu geçici azabın sonunda Allah’ın bir lütfu olarak cennet nimeti verilecektir. Allah’ın bütün emir ve yasaklarının hak olduğuna iman eden yegane din ve nizamın onun dini nizamı olduğunu kabullenip bütün emir ve yasaklarının yeryüzünde uygulanması gerektiği, inancında olan; Allaha hiçbir şekilde şirk koşmayıp, ancak bazen insani fıtrat gereği olarak günah işleyen kimseler. Bu günahlarının karşılığı olarak cezayı çektikten sonra ebedi azaba çarptırılmayıp af edilirler. Zira ayette bildirilmiştir. İşte ayet.
AYET: (Nisa.48) ”Allah kendisine şirk koşulmasını bağışlamaz. Bunun dışındaki günahları dilediği kimse için bağışlar.”
Buna göre küfrün dışında kalan diğer günahlar Allah’ın iradesine kalmış bir husustur. O isterse bağışlar isterse azap eder. Fakat onun emir ve yasaklarını dinlemeyen Kurana sırt çevirip hükümlerin uygulanamayacağını söyleyen veya böyle inananların düşüncesini paylaşan insanlar, küfürde olacağı için ebedi azaba çarptırılacaklardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder