18 Eylül 2022 Pazar

MİZAN




MİZAN:
Ölçü ve tartı işlerinde kullanılan tartı,ölçü aleti. Ahirette günah ve sevapların iyilik ve kötülüklerin ölçülüp tartılacağı manevi ölçü aleti , mizan terzisi eşyayı ve bir takım şeyleri ölçmek içinde kullanılır.Adalet terazisi, hak terazisi, iyilik terazisi,akıl terazisi gibi.Allah(cc) şöyle buyurur.
AYET: (rahman.7-9)''Allah(cc) göğü yükseltti ve mizanı o koydu.''
Kıyamet gününde iyi ve kötü amellerin tartılarak miktarının bilinmesine mahsus mizan haktır.Ve konulacaktır. Yüce allah bu terazi için Kuran-ı kerimde şöyle buyurur.
AYET: (enbiya.47)''Kıyamet günü adalat terazileri koyacağız.hiçbir kimseye hiçbir haksızlık yapılmaz. Hesap görenler olarak bizler yeteriz.''
(AYET: araf.8-9)''O gün vezin(amellerin tartılması) haktır.ve gerçektir.Mizanı ağır basanlar.(sevapları ağır gelenler.)işte onlar kurtulanlardır.Mizanları hafif gelenler (günahları çok sevapları az)ise ayetlerimize yaptıkları haksızlıktan ötütü kendilerini zarar ve ziyana uğratanlardır.''Ahirette amellerin tartılması için bir mizan kurulacaktır.Mizanda amellerin tartılması amel defterinin verilmesinden sonra olacaktır.Eğer zalimin hesabı varsa alacağı oranında mazluma bu sevap verilecektir.Zalimin iyiliği yoksa veya sevabı yetmezse mazlumun günahı alacağı oranında zalime yüklenektir.Peygamberimiz(sav) şöyle buyurur. HADİS:'' Mahşer yerinde 3 yerde korku ve endişe sebebiyle kimse kimseyi hatılamaz.
1-Mizan başında terazinin ağır çekip çekmeyeceğinin öğreninceye kadar.
2-Amel defterinin verildiği ve alın kitabımı okuyun denildiği zaman: kitabın sağındanmı? solundanmı? yoksa arkasındanmı? verileceğini öğreninceye kadar.
3-Cehennemin üstünde kurulduğu vakit.Sırat köprüsünün yanında (mansur Ali natif. taç.376)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder