18 Eylül 2022 Pazar

MAHŞER:




MAHŞER:
 İkinci sura üflendikten sonra insanların hepsinin diriltilerek kabirlerinden kalkıp muhakeme edilmeleri için toplandıkları yer anlamına gelir. Mahşere (mevkif) zamanada (yevmül haşr) denilir. Şöyleki birinci sura üflendikten sonra Allahın kalmasını dilediği melekler müstesna canlıların hepsi ölecektir.Yerin ve göklerin düzeni bozulacaktır.Sonra göklerin ve yerlerin nizamı başka bir şekilde sağlandıktan sonra ikinci sura üfürüş sırasında her insan ve cin ruhları diriltilen bedenleri ile birleşir.Yani ruhları diriltilen bedenlere giydirilir. Nitekim Kuran-ı kerimde şöyle buyrulur.
AYET: (zümer.68)'' Birinci defa sura üflenince Allahın diledikleri müstesna olmak üzere göklerde olanlarla yerde bulunan kimselerin hepsi düşüp ölecektir.Sonra ona bir daha üflenecek O anda görürsünki ölüler dirilip ayakta bakınıp duruyorlar.''Herkes dirildikten sonra mahşer denilen yere sevkedilir.Ve orada toplanır.İşte ayet:
AYET: (kehf.99)''Artık sura üfürülmüştür.Bu suretle hepsini mahşere toplamışızdır.''
AYET: (ibrahim .48) ''O gün yer başaka bir yere gök lerde başka göklere döndürülecektir. İnsanlar )kabirlerinden kalkıp ) bir ve kahhar olan Allahın huzurunda toplanacaklardır.'' Peygamberimizde mahşer hakkında şöyle buyurmuştur.H
ADİS:Kıyamet günü insanları halis undan yapılmış dümdüz ekmek gibi beyaz bir yer üzerinde toplanacaklardır.(buhari-müslim
HADİS:İnsanlar mahşere,yürüyerek,binek üzerinde,ve ateş azabı içerisinde olmak üzere 3 grup halinde sevk edileceklerdir.Ve 3 grup yüz üstü sürenerek geleceklerdir.(et taç.5.365)
İnsanlar ve cinler mahşerde toplandıktan sonra mahkeme olunmak için uzun süre çeşitli korku ve sıkıntılar içinde bekletileceklerdir. Bu müddetin 1000 yıl vya 50000 yıl arasında olduğu söylenir. Mahşerde peygamberimizin(sav) levaül hamd sancağı verilecektir.Ve bütün ümmet bu sancak altında toplanacaktır.(tirmizi.taç.5.385)
Mahşerde insanların bir an önce hesap olması için şefaatte bulunacak zat peygamberimiz(sav) olacaktır. onun bu şefaatine şefaati uzma denir.bu mertebe ve makamada makamı mahmut denir. Şöyleki mahşerde güneş insanların tepesine yaklaşacaktır.İnsanlar dayanamıyacakları ve tahammül edemiyecekleri son derece sıkıntıya ve zorluklara maruz kalacaklar.Şiddetli korku ve dehşetler içinde çok fazla bekleyeceklerdir.Kendilerinin bu güç durumdan kurtulmaları için şefaat edecek birini arayacaklardır.Bütün peygamberleri dolaşacaklar fakat hiçbiri yanaşmıyacaktır.Son olarak Hz Muhammed(sav)e gidecekler.oda secdeye kapanarak Allaha yalvaracak sonra duası kabul edilecektir.Bundan sonra mahkemeye geçilecektir.Herkesin dünyada yaptığı her iş sorulacak; amel defterleri verilecek mizan kurulacaktır.Mahşerde insanların muhakeme işleri bitirildikten sonra mehşerle cennet arasında, cehennemin üzerinde sırat köprüsü kurulacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder