19 Eylül 2022 Pazartesi

CENAZE NAMAZI NASIL KILINIR?



CENAZE NAMAZI NASIL KILINIR?
Fatiha’yı okuduktan sona imam dördüncü tekbiri alır. Ve sesli olarak sağa sola selam verir. Cenaze namazında selam vermek vaciptir. Selam ile ölüye cemaate ve imama niyet edilir. Cenaze namazının başına yetişemeyen kimse hemen iftidah tekbirini alır, imama uyar. Ve diğer tekbirleri imamla beraber almaya devam eder. İmam selam verdikten sonra geçirdiği tekbirleri birbiri ardına kaza eder. Bu tekbirler esnasında herhangi bir dua okumaz. Birkaç cenaze varsa hepsine ayrı ayrı namaz kılmak lazımdır. En erken gelenin cenazesi önce kılınır. Hepsi birlikte getirilmiş iseler. Halk nazarında daha faziletli olanın namazı önce kılınır. Sonra erkek sonra kadın sonra çocuğun namazı kılınır. Hepsine bir tek namazda kılınabilir. yukardaki sıraya göre dizilir. İmam bunlardan birisinin göğsü karşısında durarak namaz kıldırır. Yahut cenazeler tek sıra halinde kıbleye doğru uzunlamasına da konulabilir. Namaz kılmak mekruh olan 3 vakitte yani sabah güneş doğarken, öğlen güneş tam tepede iken yani zeval vakti akşam güneş batarken cenaze namazı kılmak mekruhtur. Anacak bu vakitlerde kılındı ise kazası gerekmez. Kabristanda ve cami içinde cenaze namazı kılınmaz. Ancak imam ve cemaatin bir kısmı cami dışında bir kısmı caminin içinde olursa kılınabilir. Namazı bozan şeyler cenaze namazını da bozar. Sağ doğup ölen çocuğun adı konulur. Yıkanıp kefenlenir. ve cenaze namazı kılınır. Ölü doğan çocuğun ise adı konulur, yıkanıp bir beze sarılır.ve cenaze namazı kılınmadan defnedilir. Ölen gebe kadının karnındaki çocuk hareket ederse kadının karnı yarılarak çocuk alınır. Kasten yada zulmen ana veya babasını öldürenlerin , öldürülmüş eşkiya ve yankesicilerin cenaze namazları kılınmaz. Cenaze namazında cemaat sayısı ne kadar çok olursa sevapta o kadar çoğalır.
HADİS: Peygamberimiz(sav) buyurdu ki. Bir cenazenin namazını yüz müslüman kılarak hepsi ona şefaat dilerse kendilerine o kimse hakkında şefaate izin verilir.(müslim.cenaiz.58)
HADİS: ''Bir Müslüman öldüğü zaman cenazesini Allaha hiçbir şeyi ortak koşmayan kırk kişi gelip kılarsa Allah(cc) kendilerine o kimse hakkında şefaat izni verir.(müzslim.cenazi.59)
HADİS: ''Namaz kılınıncaya kadar cenazede hazır bulunan kimseye bir kırat, gömülünceye kadar hazır bulunan kimseye iki kırat sevap vardır. İki kırat nedir diye sorulunca Hz.Peygamber(sav) iki büyük dağ gibi diye cevap vermiştir. İki büyük dağ kadar sevap verilir buyurmuştur.(müslim.cenaiz.52)
HADİS: Cenaze defninde acele ediniz. Eğer ölü iyi kimse ise bu bir iyiliktir. onu bir an evvel kabirdeki hayır ve sevabına kavuşturmuş olursunuz. eğer bu cenaze iyi kimse değilse buda bir ferdir, biran önce omuzlarınızdan atarsınız.(buhari.cenaiz.52)
Yukarıda naklettiğimiz hadislerden de anlaşılacağı gibi cenazeyi bekletmeden defnetmek gerekir. Ölü hakkında iyi yada kötü şahitliği Allah(cc) kabul eder. Bu münasebetle ölüleri hayırla anmak sünnettir. Cenazeye katılmakta büyük sevap vardır. Zaruret halinde gıyabında cenaze namazı kılınır. Nitekim Habeş imparatoru necaşi hicretin 9. yılında vefat ettiğinde Allah Resulu medinei münevvere de onun gıyabında ashabı ile birlikte cenaze namazı kılmıştır. Cenazeyi eşe dosta haber vermek gerekir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder