KİRAMEN KATİBİN MELEKLERİ

 


KİRAMEN KATİBİN MELEKLERİ
KİRÂMEN KÂTİBİN YAZICI MELEKLER
Kiramen Katibin ifadesi Kuran'ı Kerim'in birçok ayetinde geçer. Anlamı ''yazıcı melekler'' olan Kiramen Katibin, insanın sağ ve sol omzunda bulunur. Sağ omuzda bulunan meleğin adı Rakib'dir ve insanın sevaplarını yazar. İnsanın sol omzunda bulunan melek ise günahları yazar. Bu meleğin adı ise Atid'dir. Cenab-ı Allah'ın İnsanların her birinin iyi ve kötü bütün işlerini yazmakla görevlendirmiş olduğu iki melek. Bu iki melek Kur'an-ı Kerim'de şu şekilde anlatılır:
ALLAH(CC) BUYURDUKİ HER İNSANIN İYİ VE KÖTÜ AMELLERİNİ YAZAN YAZICI MELEKLER VARDIR BUNLAR HERŞEYİ YAZARLAR KIYAMET GÜNÜ HERKESE YAPTIKLARI GÖSTERİLECEKTİR
AYET: (el-İsrâ, 17/13, 14)."Biz her insanın amelini (amel defterini) boynuna doladık. Kıyamet gününde onun için (her bir insan için amelleri yazılmış) bir kitab çıkarınız ki, açılmış olduğu halde o (insan) buna kavuşur; kitabını oku, bu gün sana karşı bir hesab görücü olmak bakımından nefsin yeter (denilir)."
İnsana, "Bu deftere senin işlediğin her şey yazıldı, hiçbir şey eksik bırakılıp unutulmadı." denilir. O gün herkes defterinde yazılanlara vakıf olacaktır. İnsanın yaptıkları, bütün iyi, kötü amelleri boynuna dolanmıştır. Hiçbir kimseye yaptığı amelinin sorumluluğundan kaçış ve kurtuluş yoktur.
ALLAH(CC) BUYURDUKİ SİZİN ÜZERİNİZDE ÇOK ŞEREFLİ YAZICİLAR VARDIR ONLAR YAPTIĞINIZ HERŞEYİ BİLİRLER
AYET:(el-İnfitâr, 82/10-12); "Muhakkak sizin üzerinizde gözetici (hafız) çok şerefli yazıcılar vardır ki bunlar yaptığınız amel ve işlerin hepsini bilirler."
ALLAH(CC) BUYURDUKİ BİZ İNSANA ŞAH DAMARINDAN DAHA YAKINIZ AKLILLARINDAN GEÇİRDİKLERİ İYİLİKLERİ YAZARIZ KÖTÜLÜKLERİ YAZMAYIZ
AYET: (Kâf, 50/16)"Andolsun, insanı Biz yarattık, nefsinin ona ne vesveseler vermekte olduğunu da biliriz. Biz ona sah damarından daha yakınız" âyeti bunu açıkça ifade etmektedir. Kulların, işlemeyi azmetmeyip kastetmedikleri vesvese ve düşünceleri yazılmaz.
ALLAH(CC) BUYURDUKİ İNSANIN HEM SAĞINDA HEM SOLUNDA OLAN AMELLERİ TESBİT EDEN İKİ MELEK( KİRAMEN KATİBİN)VARDIR HER SÖYLENENİ YAPILANI YAZARLAR
AYET: (Kâf, 50/17-18)."Hatırla ki insanın hem sağında hem solunda oturan ve onun amellerini tesbit etmekte olan iki de (melek) vardır. O bir söz atmaya dursun, mutlaka onun yanında hazır olan gözcü(melek)vardır."
Allah Teâla, amellerini yazmakla vazifelendirilmiş oldukları kullara şahidlik edecekleri için, yazdıkları defterlerin önemine dikkat çekerek, bu şerefli meleklerin dört özelliğini belirtmektedir:
KİRAMEN KATİBİN MELEKLERİNİN ÖZELLİKLERİ
1-) ASLA UNUTMAZLAR . Kirâmen kâtibin melekleri müvekkel oldukları kulun iyi ve kötü bütün amellerini hıfz ederler, unutmazlar. Çünkü unutmakla bir işe dair hüküm sabit olmaz.
2-) BU MELEKLER ADİLDİR ŞEREFLİDİR Bu melekler kerîmdirler. Yani şerefli, doğru ve âdildirler. Çünkü hâin, şerefsiz ve yalancının şehadetiyle hüküm sabit olmaz.
3-) HER ŞEYİ KAYIT ALTINA ALIRLAR Kâtiptirler. Kulların bütün işlerini yazarlar. Zira, insanın ömrünün başlangıcından sonuna kadar bütün işlerini ezberleyip bilmek mümkün olsa bile, bunları yazmakta daha fazla bir sağlamlık vardır. Yazı ile bir şeye dair şüphe ortadan kalkar ve ilim sağlamlaşır.
4-) İLİM SAHİBİDİRLER YANİ KULLARIN İŞLEDİKLERİNİ NE MAKSATLA İŞLEDİKLERİNİ BİLİRLER Kulların işlerini bilerek yazarlar. Bir işi resim ve yazı ile zaptetmek ilim değildir. İlimde şuurlu olarak idrak etmek şarttır. Şahidlik, şuurlu olarak bilmekle câiz olur. Kirâmen Kâtibîn kıyamet gününde şahitlik ederlerken, kulların yaptıklarını ve bunlara dair ne yazdıklarını gayet iyi bilirler.
RESULULLAH(SAV) BUYURDUKİ YAZICI MELEKLERİN SAĞDA OLANI İYİLİKLERİ SOLDA OLANI KÖTÜLÜKLERİ YAZAR İNSAN İYİ AMEL İŞLEDİĞİNDE HEMEN 10 KAT SEVAP OLARAK YAZILIR KÖTÜ AMEL İŞLEDİĞİNDE TÖVBE ETMESİ İÇİN ZAMAN TANINIR HEMEN YAZILMAZ YAZILINCADA 1 GÜNAH OLARAK YAZILIR
HADİS: Peygamberimizin (s.a.s) açıklamalarından öğrendiğimize göre; bu meleklerden kulun sağ tarafındaki iyilikleri yazar. Sol tarafındaki melek sağ taraftakinin emrindedir. İnsan bir iyilik işlediği vakit, hemen sağ taraftaki melek on sevap yazar. Fakat (hemen helallaşılmayan kul hakları hariç) bir günah işlendiğinde sağ taraftaki melek sol taraftaki meleğe -ki bu yazmak istediği halde- yazmayı bırak, altı saat bekle, belki pişman olur, Allah'a tövbe istiğfar eder; eğer tövbe ve istiğfar etmezse bir günah olarak yaz, diye söyler (Suyûtî, Cem'u'l-Cevamı' 6624 nolu hadis, ed-Dürri'l-Mensur, ilgili âyetlerin tefsiri, V, s. 47, Mısır, 1314; Ali el-Muttekî, Kenzu'l Ummâl, 10192, 10212 nolu hadisler, Lakkanî, Şerhu Cevhereti't- Tevhid, Mısır, 1375/1955, s.210).
RESULULLAH(SAV) BUYURDUKİ YAZICI MELEKLER HER İŞİ YAZARLAR HATTA HASTANIN İNLEMESİNİ BİLE
HADİS: Sağdaki meleğin yazmadığı şeyleri soldaki melek yazmakla görevlidir. Böylece, kulun her işini, hatta hastalık anındaki inlemesini bile melekler yazarlar (Suyutî, el-Hakaik fi Ahbâri'l-Memâlik, Beyrut 1988/1408, s.92).
Kulun nefsinde gizli kalan düşünce, niyet ve vesvese gibi şeylere gelince; kulların organları ile işleyerek zahire çıkan işleri ile beraber bütün bunları bilir:
RESULULLAH(SAV) BUYURDUKİ KUL HAYRLI BİR İŞ YAPMAYA NİYETLENİP YAPMAZSA NİYETİNDEN DOLAYI BİR SEVAP YAZILIR KÖTÜLÜK YAPMAYA NİYETLENİP YAPMAZSA GÜNAH OLARAK YAZILMAZ
HADİS. Peygamberimizden (s.a.s) rivayet olunduğuna göre; Kul, hayırlı bir işi işlemeyi kasdeder de, işleyemezse buna bir sevab yazılır. Kötülük işlemeyi diler de, bunu bilfiil teşebbüs etmeyerek işlemezse, bir günah bile yazılmaz. (Celâleddin es-Suyûtî, el-Habâik, s.106).
RESULULLAH(SAV) BUYURDUKİ YAPILAN AMELLER ALLAH RIZASI İÇİN DEĞİLDE GÖSTERİŞ İÇİN YAPILDIYSA BU AMEL GEÇERSİZ KILINIR
HADİS: Lakkânî'nin naklettiğine göre Kirâmen Kâtibîn, kulun itikad, niyet, ve kasıtlarının hepsini anlayıp muhafaza ederler (Lakkânı, Şerh-u Cevhereti't-Tevhîd, s. 108).
Kirâmen Kâtibin, kulun iyi ve kötü her işinin günah ve sevablarını yazarlar. Fakat kul iyi işini içinden samimi olarak, Allah rızası için yapmayınca, katıksız Allah rızası için yapılmayan ameller geçersiz sayılır.
RESULULLAH(SAV) BUYURDUKİ HASTALIK VE BELAYA UĞRAYAN KİMSE BU HASTALIK SÜRESİNCE ALLAH GEÇMİŞ GÜNAHLARINDAN AFFEDER
HADİS: "Vücuduna bir hastalık ve bu belâ isabet eden Müslümanların amellerini muhafaza eden meleklere Allah Tealâ şöyle emreder: Kulum için benim bağım (engelim) ile engellendiği müddetçe, önceden her gün ve her gece işlediği kadar hayırlı ameli yazınız." (Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, s. 194, 198).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder